Slimme ledverlichting helpt steden besparen

Door Andries Gryffroy op 19 april 2018, over deze onderwerpen: Energie

Als steden en gemeenten zouden overschakelen op slimme ledverlichting langs de wegen, zou hen dat op termijn 680 miljoen euro kunnen opleveren. Dat heeft technologiefederatie Agoria berekend. De omschakeling is bovendien goed voor klimaat, gezondheid en veiligheid.

Vlaanderen telt in totaal zo’n 1,5 miljoen ‘lichtpunten’ op de openbare weg. De kosten daarvan worden beheerd door de steden en gemeenten. Zij staan dus in voor het jaarlijkse kostenplaatje van 128 miljoen euro. Bij overschakeling naar ledverlichting zou er 32 miljoen euro per jaar bespaard worden. Dat zei Vlaams volksvertegenwoordiger Andries Gryffroy (N-VA) in de commissie Energie van het Vlaams Parlement waar zijn voorstel om voor alle openbare verlichting ledlampen te gebruiken, is besproken. Technologiefederatie Agoria staat achter het voorstel.

Besparing van 80%

«De switch naar slimme ledverlichting kan leiden tot een kostenbesparing van 30 tot 80%», zegt Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen. «Als we in Vlaanderen alle publieke verlichting op ledtechnologie

omschakelen en flexibel aanstuurbaar maken, betekent dit een besparing van 680 miljoen euro op de normale levensduur van de installaties.» Dat zou ook meteen leiden tot een daling van de CO 2 -uitstoot met meer dan 100.000 ton per jaar.

Volgens Agoria kan een kleinere Vlaamse stad of gemeente met zo’n 4.000 lichtpunten een besparing realiseren van 1,5 miljoen euro op de normale levensduur van de installaties en een daling van de CO 2 -uitstoot met 6.000 ton. De overstap naar led is onvermijdelijk omdat er binnen afzienbare tijd geen conventionele openbare verlichting meer gemaakt zal worden.

Bron : De Metro - 19 april 2018

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is