Wietplantages goed voor 2 op 3 gevallen van energiefraude

Door Andries Gryffroy op 7 april 2017, over deze onderwerpen: Energie

Als er sprake is van energiefraude, is er in twee op de drie gevallen ook sprake van de illegale teelt van marihuana. In 2016 werden in totaal 401 strafrechtelijke dossiers over energiefraude geopend. 66 procent hiervan heeft te maken met energiefraude die een gevolg is van het illegaal telen van wiet. Dat blijkt uit de cijfers  die Vlaams volksvertegenwoordiger en N-VA energiespecialist, Andries Gryffroy, heeft opgevraagd.

Onterecht verkregen premies, gesjoemel met certificaten, energiediefstal of het omzeilen van heffingen zijn voorbeelden van energiefraude. Als we de cijfers van de voorbije jaren bekijken, merken we dat vooral dossiers werden opgestart die te maken hebben met de uitbating van illegale wietplantages. Volgens de cijfers van de distributienetbeheerders Eandis en Infrax werden in 2016 maar liefst 401 dossiers tegen energiefraude opgestart. Daarvan zijn er ongeveer 264 of 66% toe te schrijven aan de kweek van marihuana. In 2015 was dat zelfs 73%. Bij Eandis gaat het om 151 gevallen in 2016, bij Infrax is er een schatting dat het gaat om 113 gevallen.

Er zijn tussen 2014 en 2016 slechts enkele gerechtelijke dossiers opgestart voor fraude met groenestroomcertificaten Infrax spreekt van 6 gerechtelijke dossiers (4 in 2014 en 2 in 2015) die betrekking hebben op in totaal 219 installaties van zonnepanelen.  

De cijfers zijn summier en er bestaat nog geen uniforme methode om de gegevens over energiefraude te verzamelen. We stellen ook vast dat niet alle inbreuken voor de rechtbank worden gebracht. Een jaarlijkse rapportering is dus zeer belangrijk, vooral als men dan ziet dat in 2/3 van de fraudegevallen energiefraude hand in hand gaat met drugsmisdrijven,’ stelt Andries Gryffroy. 

De Vlaamse regering voert de strijd tegen energiefraude op. Begin dit jaar werd het regelgevend kader voor de aanpak van energiefraude door het Vlaams parlement goedgekeurd. Dit decreet geeft de distributienetbeheerders (DNB) en het VEA (Vlaams Energie Agentschap) meer mogelijkheden om de energiefraude tegen te gaan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is