‘Winter is coming’, is Vlaanderen voldoende voorbereid?

Door Andries Gryffroy op 24 juni 2015, over deze onderwerpen: Energie

In de populaire serie ‘Game of Thrones’ spreekt men nu al 5 jaargangen dat de winter op komst is. In Vlaanderen hebben we dat geluk niet. Over enkele maanden staat koning winter opnieuw voor de deur. Vorig jaar werd er gevreesd voor een black out. Wegens tijdsgebrek waren ingrijpende keuzes niet mogelijk en men viel terug op het afschakelplan dat reeds jaren in de schuif zat. Dezelfde fout kunnen we niet langer maken. Vandaar stelde Andries Gryffroy aan de minister de vraag in welke mate Vlaanderen voorbereid is op de winter.

Goed voorbereiden op de winter

Weinigen liggen nu al wakker van de winter. Laat staan van een eventuele impact op de energievoorziening. Vergeten we niet dat we vorige winter veel geluk hebben gehad. Door het zachte klimaat waren er toen geen problemen. ‘In plaats van te rekenen op veel geluk. Wil ik meer zekerheid. Dat kan alleen door goed voorbereid de winter in te gaan’, stelt Andries Gryffroy.

Afschakelplan bijsturen

Aan de overkant van de straat heeft men na een marathonzitting beslist over de toekomst van Doel 1 en 2. Daarnaast rekent minister Marghem op een grote strategische reserve van ongeveer 1.350 MWatt. Er is plots genoeg stroom voor de winter. Maar kunnen we op beide oren slapen?

Voor de zekerheid wil de minister Marghem het afschakelplan deze zomer nog aanpassen. Het huidig afschakelplan bevat nog tal van gebreken. De vraag blijft of er ondertussen een oplossing is voor de Gentse Kanaalzone? Vandaar is het belangrijk dat Vlaanderen mee actief bijstuurt. In antwoord op de vraag van Gryffroy gaf minister Turtelboom aan om de decentrale hernieuwbare productie niet af te schakelen en een oplossing aan te reiken voor Gent en de Gentse Haven.

Vlaanderen kan bijdragen om een afschakeling te vermijden

We moeten vermijden dat er een afschakeling zou komen. Dat kan maar als er voldoende flankerende maatregelen zijn vanuit Vlaanderen, er voldoende overleg is met het federaal niveau en tenslotte voldoende sensibiliseringscampagnes georganiseerd worden.

‘Vlaanderen kan heel wat doen. Ook minister Turtelboom moet de strijd tegen de MWatt’s aangaan. Isoleren, energiezuinigheid, rationeel omgaan met energie,… moet de inzet zijn. De meest goedkope en groene energie, is nog steeds deze die we niet verbruiken’, aldus Andries Gryffroy. Een bewustmakingscampagne om zuinig en rationeel om te gaan met energie blijft dan ook ontzettend belangrijk om een afschakeling te vermijden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is