U bent hier
Welke slimme meter wordt het nu?

Binnenkort moeten bestaande meters vervangen worden. In de nabije toekomst moet, als we overstappen van een centrale energieproductie naar een decentrale energieproductie, investeren naar een slim energienetwerk.
Volgens de Europese Unie moet tegen 2020 80% van de verbruikers een slimme meter hebben, tenzij men kan aantonen dat zo’n uitrol weinig zin heeft. Het Vlaams regeerakkoord stelt dat gezinnen in de toekomst de mogelijkheid moeten krijgen om hun stroomvraag aan te passen volgens de kost van energie op verschillende tijdstippen van de dag.
En dus is een slimme meter nodig, die kan besparen op uw verbruik, die een aantal basisfunctionaliteiten moet hebben om op afstand eventueel te kunnen sturen en dit om de netten te beveiligen, en die betaalbaar is. Maar een algemene uitrol is niet noodzakelijk nodig. Dit moet een studie uitwijzen die in het najaar gefinaliseerd wordt. Daarna kan de regering een aantal beslissingen nemen en beslissen of een algemene uitrol een noodzaak is.
Het voorbeeld in Italië is niet vergelijkbaar met wat hier moet beslist worden. In Italië heeft men een uitrol gedaan omwille van wanbetalingen en omdat men toch moest investeren in nieuwe tellers. De kostprijs daar is ongeveer €70.
Maar hier in Vlaanderen dringt de tijd, op basis van de studie moeten beslissingen worden genomen. Op welke termijn is een gehele of gedeeltelijke uitrol noodzakelijk? Wat is een model met basisfunctionaliteiten en wat zijn opties? Een slimme koppeling naar bv installaties is een mogelijke optie, een soort prepaid-meter is een mogelijke optie. En optie’s zijn niet vrijblijvend, lees : niet gratis.
Zoals verwacht, hebben we dan vandaag ook geen antwoorden gehoord op de gestelde vragen, en kwam dus de aankondiging veel te vroeg.