U bent hier
Verlaag kost energielening door online aanvraag
Energielening kost Vlaanderen veel geld
Dit jaar worden 7000 Vlaamse ‘Energieleningen’ verwacht voor in totaal 30 miljoen euro bij de lokale Energiehuizen. Zo’n energielening is een goedkope lening voor energiebesparende investeringen.
Kostenramingen leren ons dat de administratieve kost oploopt tot ongeveer 400 euro per dossier. Maar hier komen nog allerhande werkings- en financieringskosten bovenop. Daardoor bedraagt de gemiddelde kost van de Vlaamse Energielening per dossier 1020 euro. Dat blijkt uit het antwoord van minister Annemie Turtelboom op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Andries Gryffroy (N-VA) in de commissie Energie.
Anderzijds is er ook een opbrengst voor de overheid via de interest die in principe 2 % bedraagt. Voor bepaalde (kwetsbare) doelgroepen, is de lening renteloos. Daardoor bedraagt de netto-kost 839,29 euro per energielening, voor een gemiddeld geleend bedrag van 4285,71 euro. Andries Gryffroy: “Voor elke energielening is er dus een netto kost die gelijk is aan 20% van het geleende bedrag. Dat is natuurlijk absurd hoog.”
“De verklaring zit grotendeels in de zeer hoge administratieve lasten”, verklaart Gryffroy. “Zo is bij sommige energiehuizen een kleefbriefje nodig van de mutualiteit, of een kopie van je elektriciteits-afrekening, of een kopie van je identiteitskaart, en ga zo maar door. De meeste lokale entiteiten werken daarenboven enkel via een papieren invulformulier.”
Volgens Gryffoy is het mogelijk om deze administratieve last te verlichten om zo de kost per dossier te verlagen. Hij pleit daarom voor een performant digitaal platform, zodat de aanvraag online kan gebeuren en de verwerking en controle grotendeels geautomatiseerd kan worden. De minister beloofde daar werk van te maken. Gryffroy: “Dat moet leiden tot een win-win-win- situatie: de baten zijn voor de ontlener, het lokale energiehuis en de overheid.“