Tussenkomst energie tijdens begrotingsbesprekingen

Door Andries Gryffroy op 22 december 2016, over deze onderwerpen: Energie
Andries Gryffroy Vlaams parlement Energie N-VA Tommelein

Tijdens de begrotingsbesprekingen op 21 december 2016 wierp ik een blik op het energielandschap van de toekomst en de Internet of Energy. Ik spoorde de minister aan om een versnelling hoger te schakelen want er ligt nog veel werk op de plank...

 

De energietransitie zit nu in zijn startblokken, dankzij de aanpak van deze regering, maar vooral ook van dit parlement door ondermeer de breedgedragen klimaatresolutie. 

Maar laat me toch even stilstaan waar we kunnen staan indien we een eind verder zijn in de tijd. Wij vragen tegen 2050 dat onze uitstoot van broeikasgassen vermindert met minstens 80%. We zien duidelijk dat dit enkel maar kan als inderdaad onze samenleving meer geëlektrificeerd is en meer overgeschakeld is naar groen gas. 

Onderzoekers wijzen er dan op dat om die doelstelling te kunnen halen onze primaire energieverbruik zal dalen met +/-38%, maar bvb onze elektriciteitsbehoefte zal stijgen met minstens 60%. 

Meer mensen zullen PV-panelen hebben, een sterlingmotor, een batterij of een warmtepomp.  De verbruikers moeten de kans krijgen en de vrijheid hebben om in een innovatiever marktmodel te stappen. Want verbruik zal veel meer moeten afgestemd worden op productie en eigenproductie, en niet op bvb een dag/nacht of week/weekend systeem. 

Zijn onze netten nog voldoende voor een elektrificatie van Vlaanderen? Hebben we globaal voldoende bevoorradingszekerheid als onze elektriciteitsbehoefte zal stijgen met 60%? Want ik wil niet in een samenleving wonen, waar men eerst de elektrische wagens promoot, maar dan plots moet vaststellen dat 30% elektrische wagens de kritische limiet is voor ons elektrisch net. Dan gaat het licht uit. 

We gaan er dus moeten voor zorgen dat we zoveel mogelijk individueel of in kleinere groepen onafhankelijker zijn van het net, en dus zo weinig mogelijk moeten injecteren of afnemen op ogenblikken wanneer bvb weinig Hernieuwbare Energie beschikbaar is. 

En de rode draad in deze transitie zal en moet zijn: ‘energiebesparing en energie-efficiëntie’. In Vlaanderen zijn er nog heel veel mogelijkheden. Energiebesparing is dan ook een essentieel onderdeel van de energietransitie, en heeft een belangrijk aandeel in onze toekomstige slimme netten.

 

Stel, ik leef vandaag in 2030. De huishoudtoestellen (wasmachine-droogkast-vaatwas-boiler-diepvries-frigo) zijn tegen dan standaard uitgerust met een bluetooth functie. U heeft een warmtepomp en 6 PV-panelen gecombineerd met een batterij. U heeft een digitale meter, met een bijhorende APP, u heeft dan een slimme digitale meter. 

Er komen totaal nieuwe marktmodellen, en u bent aangesloten bij de groene energie-aankoopcentrale voor energie van de SPA. 

U vertrekt ’s morgens naar het werk, de huishoudtoestellen werken enkel maar als er voldoende eigenproductie is en/of de prijzen op het net zeer laag (lees meer aanbod dan vraag) zijn. 

Als u op uw werk aankomt met uw modale elektrische wagen, is er een vriendelijke Smart Charger die u welkom heet, controleert hoever uw batterij leeg is en u vriendelijk vraagt wanneer u naar huis wil.  Want tegen dan moet u terug een volle batterij hebben, onafhankelijk wat er in de loop van de dag eventueel met uw batterij verder is gebeurd. 

Maar misschien is het zelfs interessant om uw eigenproductie of uw stationaire of rollende batterij tegen een bepaalde vergoeding ter beschikking te stellen via uw groene energie-aankoopcentrale van het net? 

En vindt u het leuk dat de aanbieder van energie u een signaal geeft dat uw verbruik de voorbije dag abnormaal hoog was? Of als u de verlichting in de keuken vervangt, u onmiddellijk kan zien wat de besparing is?  Of dat u geen afspraak meer moet maken voor de telleropname, in geval van storing of in het geval u uw capaciteit wil wijzigen.  Dit is de Internet of Energy van de toekomst. 

Daarom is er eerst de hardware nodig en de formule, lees de digitale meter en de nieuwe tariefstructuur. 

Proberen om dit gehele verhaal te kappen in 100 stukjes en op ieder stukje veel zout te leggen is typisch iets wat tegenstanders van the Internet of Energy vandaag proberen te doen.  Echter zij houden innovatie tegen, redeneren liever : “niet bij mij”, blijf van mijn elektrische wagen, want “die is van mij”.  Nochtans houden zij nieuwe kansen voor innovatieve marktmodellen tegen. Zij zijn de dwarsliggers om hernieuwbare energie meer en beter te kunnen inzetten, en dit tegen een aanvaardbare prijs.  Wie is daar “tegen”?  Wie is tegen “meer” en “beter” en “betaalbaar”?

 

Maar uiteraard Mijnheer de minister, dan moet er volgend jaar, 2017,  nog heel wat werk verzet worden, vanuit uw bevoegdheid, vanuit de Vlaamse Energieregulator. Indien u het nuttig vindt kan ook het parlement zijn deel doen. De digitale meter moet zijn uitrol vinden, nieuwe tariefstructuren moeten uitgerold worden,  proeftuinen en regelluwe zones opstarten, duidelijk afbakenen wat de kerntaken zijn van de distributienetbeheerders, overgaan tot transparante facturen, de energienorm opstellen, een decreet warmtenetten afwerken, energiefraude – en energie-armoede verder aanpakken, mijn conceptnota zonne-delen en batterij-opslag moeten uitwerken in decreten en besluiten,…

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is