U bent hier
Thuisbatterijen: dé toekomst van een versterkt elektriciteitsnet

De N-VA wil dat Vlaanderen volop inzet op batterijtechnologie. Thuis- en wijkbatterijen kunnen namelijk pieken en dalen in zowel de productie als het verbruik van elektriciteit afvlakken. “Nu het idee van energie-eiland weinig kans lijkt te maken, moeten we volop gaan voor de thuis- en wijkbatterij”, stelt Andries Gryffroy, de energiespecialist van de N-VA in het Vlaams Parlement.
Bij veel zonneschijn of wind wordt er vandaag vaak te veel groene energie geproduceerd. Om overspanning op het net te voorkomen, worden zonnepanelen of windturbines op die momenten afgeschakeld. Thuisbatterijen, gecombineerd met een slimme meter voor de eigen zonnepanelen, zouden het teveel aan eigen productie kunnen opslaan. Omgekeerd kunnen ze ook productietekorten opvangen.
Groot potentieel
Met 235.000 zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen heeft een combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij een groot potentieel. Samen leveren zij evenveel energie als een grote piekgascentrale. Een nieuwe gascentrale kost momenteel weliswaar minder, maar het is een kwestie van tijd en volume voor de prijsvergelijking in het voordeel van de batterijen omslaat.
De N-VA vindt dus dat Vlaanderen zich dringend op de komst van de thuisbatterij moet voorbereiden. Er moet niet alleen een wettelijk kader komen, maar ook een betere tariefregeling. Nu verdient die thuisbatterij zichzelf immers al gedeeltelijk terug, zij het nog onvoldoende. Ook investeringen in onderzoek en proeftuinen steunen we. Ten slotte wil de N-VA dat de federale overheid Vlaanderen vergoedt voor de reservecapaciteit die federaal wordt uitgespaard dankzij de thuisbatterijen.