U bent hier
Technopolis: minister weigert werkingsmiddelen te betalen tot er een oplossing is
Op mijn vraag heeft de minister de anonieme klachten bij Technopolis laten onderzoeken, er werd een audit doorgevoerd en Minister Muyters grijpt nu krachtdadig in. Minister Muyters weigert dan ook voorlopig de subsidie van 4,2 miljoen € te betalen en plaatst dus de werkingsmiddelen on hold : terecht. Een overheidsbedrijf moet goed gerund worden, punt.
Technopolis is een juweel voor de technologie in Vlaanderen. Het heeft haar meerwaarde al bewezen om mensen op een laagdrempelige manier en vanuit de praktijk in aanraking te brengen met technologie. Toen ik een bericht ontving van (ex-)personeelsleden van Technopolis over diverse knelpunten bij de interne werking, bond ik de kat de bel aan en stelde daarover vragen aan minister Muyters.
Op de commissie economie van 8 januari gaf de minister in antwoord op mijn vraag aan om niet bij de pakken te blijven zitten en om de interne knelpunten aan te pakken. Hij voegde de daad bij het woord en liet via een externe audit de werking grondig te onderzoeken.
Ondertussen is er al heel wat werk verricht. In de commissie van 7 mei stelde ik een vervolgvraag aan minister Muyters over de conclusies van de doorlichting en de verdere aanpak. De minister deelde mee dat het rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC) moest voorgelegd worden aan de Raad van Bestuur met het oog op een grondige bespreking en dat er een actieplan moest komen om de pijnpunten te remediëren.
Ondertussen heeft Technopolis reeds een paar initiatieven genomen: een humanresourcesmanager op managementniveau is aangesteld en er is een actieplan voor de psychosociale aspecten.
Wij zijn tevreden dat de minister de koe grondig bij de horens vat. Bovendien heeft de minister in de commissie aangegeven dat de werkingssubsidies voor 2015 pas worden vrijgegeven als er een concreet actieplan is dat voldoet aan zijn vragen en bekommernissen. De minister stelde tevens dat de gedelegeerd bestuurder wordt geëvalueerd na 6 maanden en dat er na 1 jaar een grondige evaluatie volgt van het actieplan.
Wij zijn tevreden dat de minister concreet en grondig actie onderneemt om een menselijke oplossing te vinden voor de problemen. De minister doet zijn werk, nu is het aan de Raad van Bestuur. Echter, de uitvoering van het actieplan moet op een serene manier verlopen. Technopolis is een sterk merk en dat moet zo blijven.