‘PV-eigenaars moeten hun installatie niet meer zelf aanmelden’

Door Andries Gryffroy op 14 december 2016, over deze onderwerpen: Energie

Als het van Andries Gryffroy, Vlaams Volksvertegenwoordiger en Energiespecialist N-VA, afhangt moeten PV-eigenaars de eigen installatie niet langer zelf aanmelden. ‘We stellen vast dat 1 op de 6 eigenaars hun PV-installatie niet aangeven. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom stelde ik aan de minister in de commissie energie voor dat de keurder van de nieuwe installaties dit voortaan op zich neemt’, aldus Andries Gryffroy. ‘Daarmee ontzorgen we de eigenaars, creëren we snel duidelijkheid voor de netbeheerders en vermijden we dat boetes moeten worden uitgeschreven’.

Als een nieuwe PV-installatie wordt geplaatst, is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om het via een digitaal platform aan te melden bij de netbeheerder. Daarbij wordt het vermogen van de installatie vermeld. Op basis daarvan wordt de prosumentenvergoeding voor het gebruik van het netwerk berekend.

We stellen echter vast dat van de 20.000 nieuwe installaties bij particulieren er 3.403 niet werden aangegeven. Dit kan uit onwetendheid, maar gebeurt ook doelbewust. ‘Vandaar stelde ik voor om de keuringsinstantie de verantwoordelijkheid te geven. Een installatie dient sowieso gekeurd te worden en dan lijkt het mij logisch dat deze instantie de installatie ook aanmeldt’, aldus Andries Gryffroy.

Het aanmelden van de installatie was tot voor kort noodzakelijk om de groenestroomcertificaten (GSC) te ontvangen. Vanaf 14 juni 2015 worden echter geen GSC uitgereikt voor installaties van maximaal 10kW en vervalt de incentive.

Het niet aangeven van PV-panelen is echter niet zonder risico. De distributienetbeheerders dienen immers een overzicht te hebben van het geïnstalleerd vermogen om het net correct te beheren of bij een probleem in te grijpen.

Vlaanderen heeft ambitieuze klimaat- en hernieuwbare energie doelstellingen en zet prioritair in op zon, wind en warmte. Het zonneplan van de minister formuleert de doelstelling om tegen 2020 een geïnstalleerd vermogen van 3.157 MWatt te realiseren. We kunnen deze doelstelling slechts evalueren als we weten hoeveel PV-installaties geïnstalleerd zijn in Vlaanderen. ‘We moeten toch vermijden dat we op de vingers worden getikt of hernieuwbare energie uit Wallonië of het buitenland moeten kopen, terwijl we eigenlijk onze doelstelling behalen’, besluit Andries Gryffroy.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is