U bent hier
N-VA wil een meer transparante energiefactuur
De energiefactuur is te ingewikkeld en onduidelijk. Energieconsumenten zien al te vaak door de bomen het bos niet meer, en weten niet of hun contract het meest voordelig is, en wat de looptijd is. Daarom wil de N-VA werk maken van een meer transparante energiefactuur. Daarvoor moet overlegd worden met de federale regering. ‘Maar ook Vlaanderen kan haar steentje bijdragen door bv sluitende afspraken te maken met de energieleveranciers’, geeft Vlaams volksvertegenwoordiger en N-VA-energiespecialist, Andries Gryffroy aan.
De overheid stimuleert een slimme overschakeling van energieleverancier met het oog op betere voorwaarden, zodat de burger een goedkopere energiefactuur heeft. De energiefactuur is echter nog te complex. Daardoor kunnen sommige energieleveranciers hun klanten misleiden. “Om maar te zwijgen van de deur-tot-deur verkopers die misbruik maken van de kwetsbaarheid van bepaalde verbruikersgroepen. Dat kan niet door de beugel.”, aldus Gryffroy.
Er is nochtans een gedragscode. Maar tal van leveranciers houden zich niet aan die gedragscode. Dit is een bevoegdheid van de federale regering, met name de minister van consumentenzaken. Er is nood aan duidelijk afspraken en structureel overleg tussen de federale minister van consumentenzaken en de Vlaamse minister van energie. “Het is schrijnend om vast te stellen dat de geplande ‘interfederale werkgroep energiefactuur’ al lang niet meer is samengekomen. Gezien de problematiek en de gedeelde verantwoordelijkheid is een structureel overleg noodzakelijk. We willen absoluut vermijden dat dit dossier vastloopt in een welles-nietes spelletje over bevoegdheden.”, zegt Gryffroy daarover.
In afwachting daarvan kan – en moet - Vlaanderen een belangrijke rol opnemen om de burgers beter te informeren. Het Vlaamse ‘Energiebesluit’ geeft immers de Vlaamse minister van energie de mogelijkheid om snel afspraken te maken met de energieleveranciers. “Bv het meest voordelige energiecontract van de energieleverancier moet veel duidelijker worden vermeld, alsook de duurtijd van het lopende contract. Vele consumenten weten immers niet dat hun voordelige tarief na 12 maanden vervalt. Momenteel wordt dit weggemoffeld in de kleine lettertjes’, geeft Andries Gryffroy aan. Op die manier wordt de consument al veel beter geïnformeerd, wordt hij of zij bewust van het belang van prijsvergelijking en kan hij of zij steeds opteren voor de beste voorwaarden.