N-VA: 'Gascentrales openhouden of licht gaat uit'

Door Andries Gryffroy op 18 augustus 2016, over deze onderwerpen: Energie
Andries Gryffroy Vlaams Parlement N-VA energiespecialist

Zelfs met alle extra zonnepanelen produceert ons land na 2020 een pak minder stroom dan we nodig hebben. In die winter dreigt dan een tekort van 1.414 megawatt. 'We moeten bestaande gascentrales openhouden als reserve.'

"Onze toekomstige energiebevoorrading is niet gegarandeerd", waarschuwt N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy. Zelfs als Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zijn doelstellingen voor extra zonnepanelen en extra windmolens haalt, kunnen we na 2020 met onze eigen energieproductie niet in onze nood aan stroom voorzien. In de zomer dreigt er dan een beperkt tekort, maar vooral in de winter kan het licht weleens uitgaan: dan wekken we 1.414 megawatt minder op dan nodig, berekent Gryffroy. Dat komt zowat neer op de capaciteit van bijna 1,5 kerncentrale. De N-VA'er gaat er in zijn becijfering dan nog van uit dat de biomassacentrale in Langerlo er komt, al is dat lang niet zeker.

Zonnepanelen wekken in het koudste seizoen dan ook amper 3 procent van de stroom op die ze in theorie kunnen produceren, veel minder dan de 24 procent tijdens de zomer. "We moeten meer inzetten op alternatieve energie, maar voor elke windmolen of zonnepaneel heb je back-up nodig", zegt Gryffroy. Veel van die klassieke centrales dreigen evenwel te sluiten omdat ze niet meer rendabel zijn. Zo kondigde EDF Luminus eind juni nog aan tegen eind 2017 vier gascentrales op te doeken.

Stroom importeren?

Of we dan niet gewoon stroom kunnen halen uit het buitenland? "We kunnen in principe wel elektriciteit invoeren als het nodig is. Op dit moment gaat het om 3.500 megawatt in de winter en 3.000 megawatt in de zomer. Vanaf 2019 stijgt dat nog naar 6.500 en 6.000 megawatt", weet Gryffroy. "Alleen: stroom vloeit altijd naar het land met het grootste tekort. Dat zijn nu eenmaal de wetten. En momenteel is het tekort in Zuid-Duitsland groter dan bij ons. Je kunt je economie dus niet stoelen op uitsluitend import van energie uit het buitenland: dat is gevaarlijk."

Over zeven jaar gaan ook nog eens onze kerncentrales geleidelijk aan dicht. In 2003 heeft de regering beslist dat de stekker er tegen 2025 definitief uit gaat. Dat is nog eens 6.000 megawatt minder. "We zijn dus niet klaar voor die sluiting. Er is een overgangsperiode nodig tot 2035", meent Gryffroy. Daarbij zal er volgens hem ook meer naar de bestaande, klassieke gascentrales moeten worden gekeken. "Men zal dat soort centrales goed kunnen gebruiken tot we de omslag naar een ander energiepark hebben gemaakt."

Een windmolen kost Vlaanderen 60 euro per megawattuur aan subsidies. Voor een gascentrale volstaat volgens de N-VA'er omgekeerd 3 euro per megawattuur. "Tegen een lage kost kunnen we de bestaande centrales in leven houden en opstarten als het nodig is."

Bron: De Morgen - 18 augustus 2016 - pagina 6

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is