'Minister Marghem moet snel werk maken van energiezekerheid'

Door Andries Gryffroy op 19 augustus 2016, over deze onderwerpen: Energie

Verschillende partijen riepen minister van Energie Marghem (MR) gisteren op dringend werk te maken van een plan om de energiebevoorrading op lange termijn te verzekeren.

Het was Vlaams Parlementslid en energie-expert van de N-VA Andries Gryffroy die de kat de bel aanbond. Hij waarschuwde er in Het Laatste Nieuwe en De Morgen voor dat 'onze energiebevoorrading niet gegarandeerd is'. Zelfs met de 6,4 miljoen zonnepanelen en de 280 extra windmolens waarop Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) in zijn energieplan tegen 2020 rekent, dreigt volgens de N-VA'er een tekort. Vooral in de winter zitten we met een probleem. De N-VA'er becijferde dat we dan dreigen zo'n 1.400 megawatt te weinig op te wekken.

Hij maakt zich vooral zorgen over de periode na 2025, wanneer de kerncentrales in België sluiten. Er is nood aan een overgangsmaatregel om die overgang op te vangen. Gryffroy roept op de strategische reserve verder uit te bouwen. Die reserve bestaat uit twee gesloten gascentrales die tijdens de winter stand-by gehouden worden indien een tekort ontstaat. Gascentrales hebben het voordeel dat ze in tegenstelling tot kerncentrales makkelijk kunnen worden opgestart. Ze sluiten echter bij de vleet, omdat ze te weinig draaien om rendabel te zijn.

Tommelein wees er gisteren op dat 'energiebevoorrading een federale bevoegdheid is. Vlaanderen is bevoegd om de doelstellingen voor hernieuwbare energie te halen.' Dat gezegd zijnde, liet hij wel weten geen voorstander te zijn van nieuwe subsidies voor gascentrales, zoals Gryffroy voorstelt.

Ook de oppositiepartij sp.a is geen voorstander van zo'n subsidieregeling. Die zou de Belgische consument jaarlijks zo'n 77 miljoen euro kosten. De partij ging voor die berekening uit van een bedrag van 23 euro per kilowatt, de subsidie die gascentrales in het Verenigd Koninkrijk krijgen. 'De sp.a stelt de zaken verkeerd voor', reageerde Gryffroy daarop. 'We pleiten enkel voor het ondersteunen van een strategische reserve, niet voor een continue ondersteuning.'

Zowel CD&V als de N-VA riep gisteren federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) op een tandje bij te steken. 'Het is hoog tijd dat minister Marghem werk maakt van een visie op lange termijn', zei Leen Dierick (CD&V). 'In het regeerakkoord is een energiepact duidelijk een van de belangrijkste taken van de minister. Dat moest er eigenlijk al zijn in 2015.'

'Een eventuele subsidie voor gascentrales is mogelijk, maar ze moet wel passen in een overkoepelende visie', zei de CD&V'ster nog.

Bron: De Tijd - 19 augustus 2016

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is