U bent hier
Meerderheid stippelt traject uit voor Vlaamse energievisie en energiepact
Na een bevraging binnen de energiesector moet de Vlaamse regering een Vlaamse energievisie ontwikkelen, een soort langetermijnvisie op het vlak van energie. Die visie moet ook afgestemd worden met de energieplannen die de federale regering en de andere gewestregeringen koesteren. Op die manier kan er rond de Vlaamse visie een breed maatschappelijk draagvlak ontstaan, dat dan weer moet uitmonden in een Vlaams energiepact. Dat is in een notendop het traject dat parlementsleden Robrecht Bothuyne (CD&V), Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) en Andries Gryffroy (N-VA) voorstellen in een resolutie die woensdag in het Vlaams Parlement besproken wordt.
Aan uitdagingen geen gebrek op het vlak van energie. Hoe moet Vlaanderen omgaan met slimme energienetten? Wat met de hernieuwbare energiebronnen en welke plaats moet/kan er zijn voor kernenergie? Hoe moeten we omgaan met onze reservecapaciteit?... Zowel in het Vlaams als in het federaal regeerakkoord is de opmaak van een energievisie en het afsluiten van een energiepact voorzien.
In een voorstel van resolutie stippelen meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld nu de route uit om te komen tot een Vlaamse energievisie en een energiepact. "Het is nodig om een breed gedragen langetermijnvisie te bepalen. Deze visie moet leiden tot een pact met alle betrokken partijen, dat zijn zowel alle betrokken overheden als actoren uit de energiesector zelf. Zo zijn we zeker dat het energiebeleid niet elke legislatuur of op elk bestuursniveau van richting verandert", legt hoofdindiener Robrecht Bothuyne (CD&V) uit.
Bedoeling is dat eerst iedereen uit de sector - gaande van producenten tot leveranciers, bedrijven en gezinnen - de kans krijgt zijn opmerkingen of ideeën te formuleren. Andries Gryffroy (N-VA): "Bij de tweede stap is het aan de Vlaamse regering om op basis van alle informatie afkomstig uit de werkgroepen een Vlaams energievisie te formuleren en bij de derde stap gaat de Vlaamse regering in overleg met alle actoren over de energievisie om een breedgedragen energiepact te maken."
De Vlaamse energievisie moet ook afgestemd worden op de visie die ontwikkeld wordt op federaal niveau en op het niveau van de andere gewesten. De meerderheidspartijen stellen ook de oprichting van een interfederale parlementaire energiecommissie voor met vertegenwoordigers uit de drie gewestparlementen. "De regeringen dienen regelmatig te rapporteren over de opvolging en uitvoering van de energievisie en het pact aan deze commissie", aldus Bothuyne.