Laten we wachten op Godot, maar niet op het capaciteitstarief

Door Andries Gryffroy op 11 mei 2016, over deze onderwerpen: Energie
Andries Gryffroy Vlaams Parlement plenaire vergadering capaciteitstarief

Prosumententarief kan weg bij invoering capaciteitstarief

Vlaams Volksvertegenwoordiger en energiespecialist Andries Gryffroy spoorde tijdens de plenaire vergadering minister van energie Tommelein aan om niet bij de pakken te blijven zitten en snel werk te maken van een hervorming van de distributienettarieven naar een capaciteitstarief zodat het prosumententarief weg kan.

Bij de voorstelling van het jaarrapport stelde de Vlaamse energieregulator, VREG, immers dat een nieuwe tariefstructuur nog tot 2019 op zich zal laten wachten. ‘Als we op de rem gaan staan, verliezen we kostbare tijd’, reageert Andries Gryffroy. ‘Met flexibele en dynamische tarieven op basis van capaciteit kunnen we veel meer halen uit onze hernieuwbare energie. Dat betekent een opportuniteit voor de zonnepaneeleigenaars en een meer efficiënte inzet van duurzame energie in Vlaanderen’. Dit is een noodzakelijk onderdeel van de ambitie om meer te investeren in zonne-energie.

Het capaciteitstarief berekent de kosten voor het gebruik van het distributienet op basis van de capaciteit van de aansluiting, welke aansluiting heb ik nodig, in plaats van enkel het verbruik (kWh). Bij een capaciteitstarief worden afnemers beloond als ze het net niet onnodig belasten  door plots veel elektriciteit van het net af te nemen of er plots veel op te zetten. Het zijn net die  pieken die het net zo duur maken. Als de huidige tariefberekeningen voor het distributienet tot 2019 ongewijzigd blijven, wordt het capaciteitstarief en dus ook het afschaffen van het prosumententarief, dus op de lange baan geschoven. Dit kan ervoor zorgen dat onze pieken nog meer gaan toenemen waardoor ons distributienet verzwaard moet worden en we de burgers dus op extra kosten moeten jagen. Een capaciteitstarief kan ervoor zorgen dat we de pieken uitvlakken en de gezinnen een hogere energieprijs kunnen besparen.

Door te wachten met het capaciteitstarief zal ook  het prosumententarief voor zonnepaneeleigenaars tot zeker 2019 van kracht blijven. Het prosumententarief is een tijdelijke maatregel waarbij eigenaars van zonnepanelen van minder van 10 kWp een vergoeding betalen voor het gebruik van het net.

‘Een nieuwe tariefstructuur is noodzakelijk omdat het prosumententarief innovaties zoals demand side management en batterijtechnologie tegenhouden’, geeft Andries Gryffroy aan. ‘Dergelijke innovatieve concepten dragen bij tot de energietransitie en moeten we in Vlaanderen alle kansen geven. Daarbij hoort ook het wegwerken van drempels.’

Zoals de kersverse minister van energie tijdens een drukke commissie energie van deze voormiddag kon vaststellen, zijn er tal van open werven in het energiedossier. De uitrol van de slimme meter, de introductie van een flexibel capaciteitstarief, de batterijtechnologie, het aandeel hernieuwbare energie,… Deze aspecten vormen een onderdeel van de energievisie waar we in Vlaanderen dringend werk moeten van maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is