Kerncentrales langer openhouden kan energietekort voorkomen

Door Bert Wollants, Andries Gryffroy op 15 november 2017, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid
Kerncentrale

Uit een studie van energiebeheerder Elia blijkt dat een sluiting van alle kerncentrales tegen 2025 voor een energietekort van 3.600 Megawatt zorgt. Energiespecialisten Bert Wollants en Andries Gryffroy willen daarom onderzoeken of een aantal centrales minstens tien jaar langer open kunnen blijven. Doel 4 en Tihange 3, de jongste kerncentrales van het land, kunnen bijvoorbeeld 2.000 Megawatt van het verwachte tekort opvangen.

Alternatieven niet meteen voorhanden

"Veiligheid is natuurlijk prioriteit nummer één”, zegt Kamerlid Wollants. “Maar ook zekerheid over de stroombevoorrading, betaalbaarheid en duurzaamheid staan bovenaan onze agenda. De levensduur van de centrales verlengen kan bijvoorbeeld elk jaar de kosten met enkele honderden miljoenen euro drukken.”

Vlaams Parlementslid Gryffroy voegt eraan toe dat een alternatief met gascentrales tegen 2025 sowieso nauwelijks haalbaar is: "Negen nieuwe gascentrales bouwen tegen dan, waarvoor waarschijnlijk nog een subsidiemechanisme én de goedkeuring van Europa nodig zijn? Dat is onmogelijk op zo’n korte termijn.”

Snel naar een energiepact

Beide energiespecialisten benadrukken ten slotte dat het langer openhouden van de kerncentrales moet kaderen in structurele omslag naar duurzame en betaalbare energievoorziening. Zij rekenen er dan ook op dat er snel een energiepact komt op Vlaams en federaal niveau, met een duidelijke visie op lange termijn. Dat is de enige garantie om mogelijke energietekorten in de toekomst de pas af te snijden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is