Is Vlaanderen voorbereid als Nederland de gaskraan dichtdraait?

Door Andries Gryffroy op 15 juli 2015, over deze onderwerpen: Energie

De knelpunten over de gaswinning in Groningen zijn geen nieuw gegeven. De maatschappelijke impact is enorm door de tal van bevingen in Noord-Nederland. De Nederlandse regering kwam onlangs met concrete maatregelen naar buiten. Terwijl er 2 jaar geleden nog 54 miljard kubieke meter gas werd opgepompt, zal dat in 2015 slechts 30 miljard zijn. De Nederlandse minister, Henk Kamp, gaf eveneens aan om tegen 2016 nieuwe maatregelen te treffen zodat in de toekomst minder gas moet worden gepompt.

Dit heeft een belangrijke impact voor ons land. Wij zijn immers voor een groot stuk afhankelijk van de import van Nederlands gas. Noodgedwongen zullen we dus moeten kijken naar andere importeurs. Dat kan echter niet zomaar. De installaties moeten dan worden aangepast van het huidig Nederlands laagcalorisch (L-gas) gas naar hoogcalorisch (H-gas) gas uit de rest van de wereld. De meeste installaties kunnen deze overschakeling aan. Om de veiligheid te garanderen, is een inspectie noodzakelijk. Dat is een enorme onderneming rekening houdend dat er bij anderhalf miljoen gezinnen (waarvan 920.000 in Vlaanderen, vooral provincie Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant) een controle moet gebeuren. In totaal schat men deze ingreep op €500 tot €700 miljoen.

Op basis van deze gegevens ondervroeg Vlaams Volksvertegenwoordiger, Andries Gryffroy, de minister in de commissie energie of er inderdaad voldoende tijd is om de aanpassing bij de Vlaamse huishoudens te realiseren.

Het is positief dat de minister verzekerde dat Nederland de contractuele verplichtingen zal nakomen en de export naar België pas tegen 2030 volledig zal stopzetten. Laten we vooral op onze hoede blijven en zorgen dat we de tools zelf in handen hebben. We bereiden ons het best voor op een snellere afbouw’ stelt Andries Gryffroy. 'Tevens wordt de LNG-terminal in Zeebrugge belangrijker, ook voor andere landen die minder afhankelijk willen zijn van Rusland. We hebben dus de technische middelen, we hebben de beschikbaarheid van ander aardgas, laat ons dus niet wachten met de omschakeling, laat ons die versneld dorovoeren'.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is