U bent hier
Hoe betalen we onze energiefactuur?

Vlaanderen blijft worstelen met de stijgende energieprijzen. Daarom zitten we even samen met Vlaams Parlementslid en energiespecialist van de N-VA: Andries Gryffroy.
Wat kan je doen om energie te besparen?
“Het lijkt misschien te éénvoudig: maar de temperatuur in huis wat lager zetten, de temperatuur van de verwarmingsketel wat verlagen, zoveel mogelijk “stille” verbruikers uitschakelen als je ze niet nodig hebt, ledverlichting voorzien, afwasmachine en wasmachine enkel gebruiken op het ECO-programma, enzovoort. Allemaal kleine zaken die al snel een besparing opleveren van minstens 10%, zonder veel investeringen.”
Hoe komt het dat de prijzen zo stijgen?
“Tijdens Corona zat de economie wereldwijd in een stevige dal, en dus was er minder behoefte aan aardgas. De gasprijs zat op een absoluut dieptepunt. Na de Corona trok de economie opnieuw aan, maar de productie van fossiele brandstoffen niet. Daardoor ontstond schaarste en stegen de prijzen. De laatste druppel was de oorlog in Oekraïne, die ons vooral toont hoe afhankelijk we zijn van minder stabiele regio’s voor energie en grondstoffen.
Wat in met de volgende winter?
“Moeilijk te voorspellen. De voorraden zijn goed gevuld, maar wat als er een late winterprik komt? Kunnen we dan met de beperkte toevoer de voorraden opnieuw vullen aan een correcte prijs? Deze winter zullen we sowieso geen aardgas tekort hebben, de vraag is enkel aan welke prijs. De winter van 2024 daarentegen, zou een zware kunnen zijn. Zou, want niemand kan voorspellen wat er tussen vandaag en dan gebeurt.”
En wat met de voorschotten? Moet iedereen de aanpassing voorschot facturen aanvaarden?
“Neen. We moeten opletten dat de gezinnen niet de bank zijn van de leveranciers. Een voorschot is ooit ingevoerd om te vermijden dat mensen een jaarafrekening krijgen die ze plots niet voorzien hadden. En je kan niet zelf plannen zoals gezinnen die ten gepaste tijde mazout aankopen. Een maandafrekening is een beter systeem, maar in de zomer zal je dan wel veel minder betalen dan in de winter.”
Maar hoe weet ik dan of ik een correct voorschot betaal?
“Neem je laatste eindafrekening. Daar staat het jaarverbruik op. Ga dan naar de V-test van de VREG en doe een simulatie. Neem de goedkoopste aanbieding en deel door 12. Dat geeft een vrij correct beeld van wat je zou moeten betalen als voorschot. Eventueel doe jij dit meerdere malen per jaar en laat je zelf je voorschot aanpassen.”