U bent hier
Vlaams Parlement legt krijtlijnen klimaatbeleid voor de komende decennia vast

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Het Vlaams parlement heeft op 23 november 2016 kamerbreed een historische klimaatresolutie goedgekeurd. Dit akkoord is een opsomming van aanbevelingen aan de Vlaamse Regering om ondermeer de engagementen van het klimaatakkoord van Parijs te realiseren. Daarmee zetten we de bakens van het klimaatbeleid voor de komende decennia uit.
Als we de klimaatproblematiek effectief willen aanpakken is een langetermijnvisie met concrete doelstellingen noodzakelijk. ‘Deze resolutie zet de neuzen in dezelfde richting. De klimaatresolutie is een houvast en geeft de richting aan waar we met Vlaanderen naartoe willen. En een resolutie kamerbreed, met 5 partijen? Ja, uiteraard, daar is niets verkeerd mee. Het is een engagement voor alle toekomstige regeringen. Vandaar is dit akkoord historisch’, geeft Andries Gryffroy, mede initiatiefnemer en N-VA energiespecialist, aan. ‘Als het over het klimaat gaat, kunnen we niet stilstaan en moeten we met z’n allen onze verantwoordelijkheid opnemen. Zowel de politiek, de burgers, de ondernemingen,… moeten hun steentje bijdragen. De klimaatresolutie is ambitieus en realistisch. Het stelt duidelijke en haalbare doelstellingen waar we met Vlaanderen naartoe willen’, besluit Andries Gryffroy.
De klimaatresolutie bevat concrete doelstellingen voor tal van sectoren: mobiliteit, industrie, huisvesting, wonen, ruimtelijke ordening, landbouw, energie,… Het spoort de Vlaamse regering aan om niet bij de pakken te blijven zitten. Jaarlijks zullen de bevoegde ministers immers rapporteren aan het Vlaams parlement.
We moeten inzetten op energie-efficiëntie. De stroom die we besparen, is nog steeds het meest groen en goedkoop. Er zijn nog tal van opportuniteiten om het energieverbruik van woningen en gebouwen te verminderen en het wooncomfort te verhogen.
Een sterk klimaatbeleid gaat eveneens samen met een versterkte economische competitiviteit en de creatie van jobs. Investeringen dienen samen te gaan met een degelijke bescherming van de industrie. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat bedrijven wegtrekken naar landen waar de normen minder streng zijn.
De resolutie bevestigt de huidige kernuitstap. De federale afspraak om de kerncentrales tegen 2025 te sluiten, is afhankelijk van de bevoorradingszekerheid. Wij zijn geen voorstander van een onbezonnen, snelle uitstap. Daarmee houden we een slag om de arm.
De resolutie bevat ondermeer volgende doelstellingen:
- Tegen 2030 wekt Vlaanderen 27% hernieuwbare energie op.
- Verwarmingsketels met fossiele brandstoffen (steenkool en stookolie) verdwijnen en duurzame verwarming met wamtepompen en warmtenetten worden gestimuleerd.
- De verlichting langs de snelwegen schakelen over naar LED.
- Bij de aanleg van verkeersinfrastructuur wordt de fietser centraal geplaatst.
- De verkoop van personenwagens met een verbrandingsmotor wordt gehalveerd in 2030 en dooft tegen 2050 volledig uit.
- De Lijn koopt vanaf 2019 alleen nog elektrische, hybride of waterstofbussen aan en vanaf 2015 stoot het openbaar vervoer in de stadscentra geen CO2 meer uit.
- Afbouw van het ruimtebeslag naar 0%.
- Maar vooral, we zetten eerst in op energie-efficiëntie.
Lees via volgende link de klimaatresolutie: https://www.vlaamsparlement.be/parlementaire-documenten/parlementaire-in...