U bent hier
Energiefraude moeten we krachtdadig aanpakken

Groenestroomcertificaten voor zonnepanelen van een huis dat nog moet worden gebouwd, voor onbestaande zonnepanelen of voor installaties die nog niet waren ontwikkeld op het moment van de aanvraag, het antidateren van documenten om een hogere vergoeding te ontvangen, installaties die doelbewust niet worden aangegeven,… het zijn maar enkele voorbeelden van frauduleuze praktijken die wij krachtdadig moeten aanpakken. Op de commissie energie van 27 mei 2015 ondervroeg ik de minister over de fraude met PV-installaties.
Energiefraude kunnen we niet tolereren. De samenleving betaalt immers deze factuur. De verantwoordelijkheid ligt bij diegenen die de installatie krijgen. Is het niet logisch dat voor diegenen die bewust frauderen de groenestroomcertificaten worden ingetrokken?
Gerechtelijke procedures zijn niet de beste manier om dit snel en krachtdadig aan te pakken. Vandaar stelde ik voor om de fraudeurs administratief te bestraffen. Een administratieve handhaving kan het best en het snelst via 1 loket worden afgehandeld. Om dit grondig aan te pakken, moeten de distributienetbeheerders, het Vlaams Energieagentschap (VEA) en de Vlaamse Regulator (VREG) de handen in mekaar slaan.
Ik ben tevreden dat de minister van de detectie en de preventie van energiefraude een belangrijk strijdpunt in haar beleid maakt. De regels gelden voor iedereen. Tevens moeten we vermijden dat er onveilige situaties ontstaan. Om dit te realiseren werkt de minister tegen het najaar 2015 een actieplan tegen energiefraude uit. Tevens zullen de distributienetbeheerders nog meer instrumenten in handen krijgen om fraude aan te pakken.