U bent hier
Energiefraude aanpakken, maar wie betaalt het gelag?

We moeten streng optreden tegen energiefraude. Nu de plannen van de Vlaamse minister van energie vorm krijgen, stelde ik in het Vlaams parlement een actuele vraag. ‘Het is immers niet duidelijk wat de rol van de distributienetbeheerders (DNB) en het Vlaams Energie Agentschap (VEA) zal zijn en wie opdraait voor de kosten’, stelt N-VA energiespecialist Andries Gryffroy.
Op 27 mei 2015 drong Andries Gryffroy er in de commissie energie op aan om werk te maken van de aanpak van energiefraude. ‘We moeten optreden tegen frauduleuze praktijken. Onterecht verkregen premies, het manipuleren van de aansluitingen of het omzeilen van heffingen kunnen we niet tolereren’, gaf hij aan. De samenleving betaalt immers de factuur van diegenen die onterecht subsidies innen of niet bijdragen voor de kost van het energienet. We stelden toen voor om fraudeurs administratief te bestraffen.
Wie draait op voor de kosten?
De decretale basis voor de aanpak van energiefraude krijgt stilaan vorm en werd vrijdag laatstleden besproken door de Vlaamse regering. Fraudeurs krijgen vanaf 1 juni 2017 een administratieve boete van € 150 tot € 20.000 gepresenteerd. De opbrengsten komen in het Energiefonds terecht en worden aangewend om de schulden uit het verleden terug te betalen. Dat komt iedereen ten goede.
De distributienetbeheerders krijgen de opdracht om op te treden tegen energiefraude. In een actieplan zal men de concrete aanpak uitwerken. De vraag is hoe de kosten worden verrekend? ‘Ik wil absoluut vermijden dat de kosten voor het opsporen van energiefraude worden verrekend in de energietarieven. Laat de fraudeurs ervoor opdraaien en niet alle gebruikers’, gaf Andries Gryffroy aan.
Sensibiliseringscampagne
Energiefraude kan op verschillende manieren. Men kan de aansluiting manipuleren, premies ten onrechte innen, de PV-installatie niet aangeven waardoor geen prosumentenvergoeding wordt betaald,…
Het is belangrijk dat er eerst een grootschalige sensibiliseringscampagne komt om mensen bewust te maken van hun verplichtingen.
Sommigen zijn er zich immers niet van bewust dat een PV-installatie moet worden gekeurd en aangemeld. Vroeger gebeurde dit automatisch in het kader van de groenestroomcentrificaten (GSC). Aangezien er geen GSC meer worden uitgereikt voor kleine PV-installaties, dient men installaties apart aan te geven. Het is belangrijk dat we een goed overzicht hebben van alle PV-installaties in Vlaanderen. Dat is nodig om de veiligheid te waarborgen, maar ook om het aandeel duurzame energie in kaart te brengen.