U bent hier
Energiedelen bij appartementsgebouwen wordt uitgebreid

6 jaar na mijn eerste conceptnota over energie-delen , hebben we nu 1 van de laatste struikelblokken weggewerkt via een zelf ingediend decreet. Dit werd recent gestemd in de commissie, straks in de plenaire.
Wat betekent dit exact? Vanaf begin volgend jaar, kan een Vereniging van Mede-Eigenaars van alle fysische entiteiten (zoals appartementen, kantoorgebouwen, shoppingcentra, ….) investeren in bv. zonnepanelen. Maar zij kunnen ook de geproduceerde energie verkopen aan de huurders/eigenaars die toetreden tot de energiegemeenschap. Volgens de huidige regelgeving zou deze kleinschalige verkoop van energie met zich meebrengen dat de eigenaar van het gebouw wordt beschouwd als energieleverancier. Dat brengt natuurlijk disproportionele lasten met zich mee, waardoor investeringen uitblijven – met dit decreet passen we dit aan.
Ja 6 jaar is lang, maar ik herinner me de eerste discussies : iedereen zei toen: "oei, te moeilijk, te ingewikkeld, niemand zal dit begrijpen en dit toepassen." Na 6 jaar stel ik vast dat de criticasters ongelijk hebben, maar het vroeg inderdaad veel energie.
Het Vlaams Parlement heeft op initiatief van Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) een uitbreiding van het energiedelen goedgekeurd. Het zal eigenaars via hun VME van appartementsgebouwen de mogelijkheid bieden om energie van zonnepanelen op het gebouw te verkopen aan huurders/eigenaars aan een voordeliger tarief. Het decreet werd goedgekeurd in de commissie energie en zal nog voorgelegd worden aan de plenaire vergadering van het parlement.
Vandaag wordt energiedelen gedefinieerd als ‘kosteloze’ toekenning van zelfgeproduceerde energie, vanuit de idee dat een groep afnemers samen investeert in een zonnepaneleninstallatie. Dat brengt enkele beperkingen met zich mee voor eigenaars van appartementsgebouwen waar de eigenaar alleen moet investeren en waar het voordeel bij de huurders ligt.
Vlaams parlementslid Gryffroy geeft toelichting: “In appartementsgebouwen zien we vaak een mix van eigenaars en huurders. De huurder zal niet geneigd zijn mee te investeren in de eigendom van de verhuurder. De eigenaar wil dan misschien wel investeren, maar kan niet genieten van de stroomproductie. Daarom zou de verkoop van die groene stroom dit dilemma kunnen oplossen.”
“Volgens de huidige regelgeving zou deze kleinschalige verkoop van energie met zich meebrengen dat de eigenaar van het gebouw wordt beschouwd als energieleverancier. Dat brengt natuurlijk disproportionele lasten met zich mee, waardoor investeringen uitblijven”, zegt Gryffroy, die werkte aan een eenvoudige oplossing. “We voorzien enkele vrijstellingen in het energiedecreet waardoor het voor eigenaars aantrekkelijker wordt om te investeren in groene stroom. Tegelijk kunnen huurders voordelige groene stroom aankopen.”
Deze regeling zal ook gelden in multifunctionele gebouwen, zoals bijvoorbeeld shoppingcentra waar verschillende winkelruimtes worden verhuurd.
Het voorstel werd goedgekeurd in de Commissie Energie van het Vlaams Parlement. Als het ook in de plenaire vergadering later dit jaar wordt goedgekeurd, zal het decreet ten laatste op 1 april 2023 in werking treden.