Eén op drie ondernemingen maakte gebruik van Vlaamse steunmaatregelen

Door Andries Gryffroy op 6 januari 2021, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen, Coronacrisis
andries gryffroy

Sinds de invoering van de Vlaamse coronasteunmaatregelen, werden 132.344 aanvragen ingediend voor de corona hinderpremie en 84.021 voor de corona compensatiepremie. Er werden in totaal 1,16 miljard euro aan hinderpremies en zo’n 235 miljoen euro aan compensatiepremies uitbetaald. “Voor de meeste bedrijven is deze steun broodnodig, maar het blijft noodzakelijk om na te gaan of alle aanvragen correct gebeurden en elke steun rechtmatig werd uitgekeerd”, zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy, die de cijfers opvroeg.

Ademruimte voor ondernemingen

Bij de start van de coronacrisis kwam de Vlaamse Regering met een reeks economische maatregelen om ervoor te zorgen dat ondernemingen ademruimte zouden krijgen en het hoofd boven water konden houden. Voor Vlaamse ondernemingen werden de coronahinderpremie en de compensatiepremie voorzien. De eerste maatregel is een premie voor bedrijven met een fysieke inrichting die verplicht werden de deuren te sluiten en bedroeg 4.000 euro. De compensatiepremie van 3.000 euro is er voor bedrijven in Vlaanderen die een substantiële exploitatiebeperking en een omzetdaling van minstens 60 procent ondervonden.

Onrechtmatige steun teruggevorderd

Uit cijfers van Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy blijkt echter dat niet alle steun die werd aangevraagd rechtmatig was. Wat de hinderpremie betreft, werd naar 4,3 procent van de dossiers een terugvordering gestuurd, goed voor zo’n 45,3 miljoen euro of 3,88 procent van de totale steun. Tot nu toe werd slechts de helft effectief terugbetaald. Aangezien de focus lag op de controles van de corona hinderpremie, zijn de cijfers voor de compensatiepremie nog niet volledig gekend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is