U bent hier
Deur-aan-deur verkoop strikter gereglementeerd

In januari 2015 kaartte ik in de commissie energie de misbruiken door deur-aan-deur verkopers van energie aan. De voorvallen zijn gekend. Verkopers stellen zich amper voor, kunnen geen legitimatie voorleggen of geven aan voor een andere leverancier te werken. Meestal wordt uiteindelijk een verkoopcontract gesloten zonder dat de betrokkene dit goed en wel beseft. Vaak worden oudere mensen en sociaal zwakkeren geviseerd. Dergelijke gevallen zijn niet uniek, maar het gaat vaak over een typische manier van werken. Ook de ombudsdienst Energie signaleerde het probleem en gaf aan dat de klachten in stijgende lijn zijn.
Het is de bevoegdheid van de federale minister van consumentenzaken om tegen dergelijke praktijken op te treden. Na meer dan 2 jaar is er eindelijk licht aan de einder. De minister heeft nu met de sectorvereniging van deur-aan-deurverkopers een gedragscode opgesteld. Dat moet een einde maken aan de opdringerige verkopers: bezoeken na 20u zijn niet toegestaan, het gesprek moet stoppen als de klant niet geïnteresseerd is en verkopers moeten onmiddellijk duidelijk maken waarover het gaat. 19 van de 50 bedrijven hebben het charter ondertekend. Wie dit charter heeft ondertekend, is erdoor gebonden en kan gestraft worden bij misbruik.
Het heeft op zich laten wachten, maar het charter is alvast een stap in de goede richting. Het is nu aan de energieleveranciers om inspanningen te leveren. Het is hun verantwoordelijkheid om de verkopers goed op te leiden, zelfcontroles uit te voeren, daadwerkelijk op te treden tegen misbruiken en sensibilisering te ondersteunen.