U bent hier
De Tijd: 'N-VA wil snelle aanpassing elektriciteitstarief'

De Vlaamse energieregulator wil vanaf 2019 de energiefactuur omgooien. Die zou minder op basis van het energieverbruik worden berekend. Volgens de N-VA is dat veel te laat.
De oppositie liep gisteren storm tegen het voorstel van de Vlaamse energieregulator (VREG) om de energiefactuur vanaf 2019 om te gooien. De VREG stelt een hogere 'vaste' kostprijs voor op basis van de capaciteit van de aansluiting. Een kleiner deel van de energiefactuur zal dus afhangen van het reële energieverbruik. Wie bouwt of verbouwt, beslist zelf over de grootte van de capaciteit van de aansluiting. Veel mensen kiezen daarbij voor een grotere capaciteit dan nodig en dat wil de VREG veranderen. Ook wil het mensen met zonnepanelen mee laten bijdragen aan de kosten van het distributienetwerk.
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) benadrukte in het Vlaams Parlement dat het slechts om een eerste voorstel gaat waarover nu een consultatieronde start. Hij verdedigde het voorstel wel. 'Het moet absoluut duidelijker en eerlijker', zei de liberaal. 'Onze tariefstructuur beantwoordt niet meer aan de evolutie en de verandering van het energielandschap in Vlaanderen.' Tommelein merkte op dat Vlaanderen voor een energietransitie staat met meer eigen energieproductie en decentrale systemen. Het is volgens hem logisch dat er aanpassingen gebeuren om dat allemaal mogelijk te maken. De liberaal betreurde in het parlement dat de oppositie de mensen bang maakt dat de tarieven gaan stijgen. 'Het zal de komende jaren veranderen en het moet voor de mensen beter worden.' De oppositiepartijen Groen en de sp.a hebben daar vragen bij. Ze vrezen dat kleine gebruikers de dupe worden van de hervorming. Uit de simulaties van de VREG blijkt dat een alleenstaande met een laag energieverbruik in de toekomst meer moet betalen.
'We zien dat de methodologie, zoals die nu voorligt, de sociaal zwakkeren harder treft dan de anderen', zei Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen). 'Dat is niet de eerste keer. Het is nog niet te laat. We kunnen nog bijsturen. Ik vind het mijn opdracht als Parlementslid om daarop te wijzen. Ook huurders dreigen de dupe te worden, waarschuwt de oppositie. Zij kunnen hun aansluitingscapaciteit niet aanpassen, want dat is het recht van de eigenaar. Bovendien hebben appartementsbewoners vaak zowel een aansluiting voor het eigen verbruik als een aansluiting voor de gemeenschappelijke delen, zoals de lift. Ook daarvoor is een vaste kostprijs. Het Netwerk tegen Armoede wijst erop dat het voorstel de kwetsbare consumentengroepen dreigt te benadelen.
Het nieuwe systeem kan nog worden aangepast op basis van de consultatieronde. De beslissing ligt bij de onafhankelijke regulator. De regering mag daar in principe niet in tussenbeide komen.
Normaal gezien moet het nieuwe systeem vanaf 1 januari 2019 ingaan. Dat is volgens coalitiepartner de N-VA 'schromelijk laat'. Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) vindt het 'onbegrijpelijk' dat de regulator pas vanaf 2019 werk maakt van een capaciteitstarief. 'Hij zet een rem op de innovatie en de mogelijkheid om de burger beter te sensibiliseren over hoe hij het best met zijn energieverbruik omgaat.'