U bent hier
De Tijd: 'N-VA wil daken delen voor zonnepanelen'

Partij vraagt wettelijk kader voor zonnepanelen op andermans dak
De N-VA wil de productie van zonne-energie stimuleren door het mogelijk te maken zonnepanelen te plaatsen op het dak van een ander. Zowel de investeerder als de eige- naar van het dak zou op die manier de geproduceerde elektriciteit kunnen aftrekken van de eigen energiefactuur.
Nadat de Vlaamse regering de steun voor zonne-energie heeft stopgezet, neemt de installatie van nieuwe panelen nog amper toe. Nochtans is de investering ook zonder subsidiëring rendabel. Om die productie een nieuw elan te geven, heeft Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) een voorstel in het Vlaams Parlement ingediend. 'Sommigen willen zonnepanelen plaatsen, maar hebben geen eigen dak omdat ze bijvoorbeeld in een appartement wonen. Anderen bezitten wel een dak, maar hebben een laag elektriciteitsverbruik of onvoldoende geld om zonnepanelen te financieren', zegt Gryffroy. Ook de installatie op daken van grote bedrijfsoppervlaktes, kerken of sporthallen is volgens hem mogelijk.
Via een wettelijk kader wil de N-VA'er het mogelijk maken dat wie energie op een ander gebouw produceert, dat van zijn eigen elektriciteitsrekening kan aftrekken. Wie investeert in groene energie op een andere eigendom, kan zo rechtstreeks profiteren van de 'eigen' groene stroom. 'Zo krijgt niet alleen de eigenaar van het dak de kans om zijn energiefactuur te verlagen en dus over te schakelen op hernieuwbare energie', zegt Gryffroy.
Het Vlaams Parlementslid ziet dit als een win-winsituatie. Particulieren en bedrijven kunnen eenvoudiger investeren in hernieuwbare energie. Scholen, overheidsinstellingen en andere eigenaars van gebouwen kunnen op hernieuwbare energie overschakelen.
De extra productie van zonne-energie moet ertoe leiden dat Vlaanderen sneller zijn doelstellingen voor hernieuwbare energie zal halen. 'Zonne-energie speelt een belangrijke rol voor het halen van de klimaatdoelstellingen. Bovendien biedt onze bestaande bebouwde oppervlakte voldoende potentieel om onze gratis zonne-energie extra te benutten zonder dat we nieuwe open ruimte moeten aansnijden', zegt Gryffroy.
Het kabinet van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wijst erop dat de coalitiepartners op dezelfde lijn zitten, want ze wil in het voorjaar een gelijkaardig voorstel uitwerken. Turtelboom benadrukt al langer dat investeringen in zonnepanelen ook zonder subsidies rendabel zijn.
Bron: De Tijd - 29 december 2015 - p. 1