De Tijd: 'Elektriciteitsverbruiker mag niet opdraaien voor laadpalen'

Door Andries Gryffroy op 14 oktober 2016, over deze onderwerpen: Energie

Tegen 2020 moeten er 5.000 publieke laadpalen zijn in Vlaamse gemeenten. De N-VA waarschuwt dat de elektriciteitsverbruiker niet voor de kosten mag opdraaien.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) lanceerde een maand geleden een spreidingsplan om het aantal laadpunten voor elektrische voertuigen tegen 2020 te verdubbelen tot 5.000. Hij wil elektrisch rijden toegankelijker maken door een verplicht aantal palen per gemeente in te voeren. In Antwerpen gaat het bijvoorbeeld om 314 exemplaren, in het West-Vlaamse Vleteren moet er slechts één bijkomen. Voor alle duidelijkheid: het gaat om publieke laadpalen aan gemeentehuizen of op pleinen, niet om private palen bij bijvoorbeeld winkels of ondergrondse parkings.

De gemeenten krijgen de keuze om zelf te zorgen voor de laadinfrastructuur of alles uit te besteden aan de energienetbeheerders Eandis of Infrax. Maar als ze die laatste optie kiezen, dreigt de elektriciteitsverbruiker op te draaien voor achterstallige facturen, waarschuwt de N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy. Minister Tommelein had nochtans aangekondigd dat het systeem zelfbedruipend zou zijn. De laadpalen verdienen zichzelf terug en zullen de belastingbetaler niets kosten, klonk het. De Oostendenaar herhaalde zijn standpunt deze week in het Vlaams Parlement. Het zijn de bestuurders van de elektrische wagens die volledig de kosten zullen dragen via de prijs die ze betalen bij elke laadbeurt.

Dat blijkt niet uit een recent verslag van de Vlaamse energiewaakhond VREG, merkt Gryffroy op. Hij vreest dat een deel van de kosten via de elektriciteitsfactuur toch bij de gezinnen en kmo's terechtkomt. 'Dat kan toch niet de bedoeling zijn?', vindt het Vlaamse Parlementslid. 'De bouw van tankstations wordt toch ook betaald door wie er tankt? Niet door mensen die er geen gebruik van maken.'

Eandis en Infrax zullen een beroep doen op privépartners om de laadpalen te installeren en uit te baten. De winnaars van de aanbesteding moeten de laadpalen rendabel zien te maken. Maar voor sommige kosten zullen de netbeheerders mogelijk moeten opdraaien, vreest de energiespecialist van de Vlaams-nationalisten. En die extra kosten mogen ze volgens een plan van de VREG op termijn (na tien jaar) gedeeltelijk (50%) verrekenen in de stroomfactuur. Gryffroy wil dat hier duidelijkheid over komt, want de 'eigengereide VREG' gaat hiermee eigenlijk in tegen de wil van de Vlaamse regering.

De N-VA'er geeft toe dat het mogelijk niet om al te hoge bedragen gaat, maar wil toch voorzichtig zijn. 'De steun voor zonnepanelen was aanvankelijk ook geen probleem omdat het om een beperkt aantal daken ging. Nadien is dat systeem ontploft'.

Pikant detail: de rel rond de laadpalen komt net na de scherpe kritiek van meerdere politici op de VREG over de rol van de energiewaakhond in het torpederen van de Chinese deal van Eandis.

Bron: De Tijd

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is