De Kleren van de Groene Keizer

Door Andries Gryffroy op 3 februari 2023, over deze onderwerpen: Energie

Een goede vriend van mij stuurde mij de onderstaande tekst, ik vond het zo helder dat ik het (met zijn toestemming) op mijn website plaats en op sociale media! 

 

Open brief aan de groene keizer, 

Vorige zondag sloot het autosalon met een leuk claxon concert van tentoongestelde  wagens.  Altijd amusant maar gezien ongeveer alle wagens elektrisch waren beperkten deze claxon geluiden de actieradius van de trompende wagens meteen met een 5%

Ja ik ben ook langs geweest, en het moet gezegd, goed ontvangen. Meteen werd ik ondergedompeld in de nieuwe groene waarheid.  De logica waarmee uitgelegd wordt dat alle wagens 25% duurder zijn en maar 1/3 van de afstand kunnen rijden zonder tanken en een kortere levensduur kennen, in vergelijk met  hun fossiele broeders, is verbazingwekkend.

Ja toegegeven aan de groene keizer, zei men, men kan maar 400 km rijden, maar straks komt er ook een wagen met 600 km uit.  Gaat die batterij dan lang mee vroeg ik.... als je ze goed gebruikt wel.  Wat is goed gebruik?  Nooit helemaal volladen, nooit helemaal leeg laten komen.  Dus tussen 20 en 80% evolueren.  Sorry?  Dan beperk ik die 400 km van daarjuist tot 60% of 240 km?   Euhh, ja.  Tenminste als je kan laden op kamer temperatuur.  Want deze morgen vroor het en dan beperk je de actieradius als snel tot 200 km, ook x 60% neem ik aan.   En dan de airco/verwarming niet aanzetten, noch de radio, noch de ruitenwisser, laat staan de claxon van hierboven.

Laden in stad, is inderdaad niet evident.  Maar als er geen laadpaal is op 250m van je woning, dan mag je er één eisen van je gemeente.  Niet dat het jouw paal dan wordt.  Heb je als eens gezien hoeveel mensen er in een stad woont op een cirkel met doormeter van 500 meter?  Inderdaad een probleem... maar dat gaat zich wel oplossen.  Thuis laden kan ook een probleem zijn.  Als je je eigen paal hebt, prima, maar de fiscus kan het geld dat je dan krijgt van je werkgever als loon beschouwen.  Ja aan die fiscaliteit moet nog wat geveild worden.  Ok je kan als werkgever ook een paal plaatsen bij je werknemer, kreeg ik te horen.  Maar de wagen was al 25% duurder.  En wat doe je dan als die werknemer weggaat?  In de car policy schrijven dat de werknemer de paal volgens een afschrijvingstabel moet betalen.   Eerlijk?  Als je hem ontslaat moet hij betalen? En die man gaat dat doen?    En ook een vergoeding vragen bij een ontslag door de werknemer mag niet.  Echt niet. Check de wet op arbeidsovereenkomst 1978 (verplichtingen bij ontslag worden onterecht verzwaard)  .   En als de werknemer de paal wel koopt dan is hij  dus eigenaar.?  Ja. Ok en bij de nieuwe werkgever terug een elektrische wagen uiteraard. Ah ja....  maar dan wordt hij belast op zijn vergoeding voor elektriciteit. Of koopt de nieuwe werkgever de paal over?

Voor tanken op de firma met zonnepanelen is de marginale kost echt niet hoog. Leuk en een oplossing. Als de zon weg is, dan hebben we een ons bedrijfstarief.  30% goedkoper dan thuis tanken. En aan een snel lader op de baan kost de elektriciteit 4x de prijs van het bedrijfstarief. Dat is dus diesel verkopen aan 1,7euro  aan de bedrijfspomp maar op de autostrade aan 7 euro de liter.  Niemand zou dat doen met diesel, maar met elektriciteit geen probleem.  En hoe verreken je dit laden thuis dan?  Eenvoudig aan het VREG-tarief.  Dus niet aan de werkelijke kost.  Nee dat is moeilijk, en nu met het capaciteitstarief helemaal onmogelijk.   Inderdaad met een VREG-tarief is er altijd een winnaar en een verliezer.  Overigens goed nieuws je kan je autobatterij ook als thuisbatterij gebruiken om je zonne-energie tijdelijk in op te slaan.   Mooi maar dus ook om de elektriciteit, op kantoor geladen,  thuis te gebruiken?

Lange afstanden met de wagen geen probleem volgens de verkoper.  Je stopt aan een laadpaal, drinkt rustig een koffietje en je rijdt verder.  Aan de snelle laders wordt wel geadviseerd om telkens één paal tussen te laten, want als ze allemaal bezet zijn, geldt het snelle aspect niet meer.   Hebt u al eens gezien hoe lang de files aan de payage-stations zijn in de zomer?  En die chauffeurs moeten enkel een creditcard afgeven.  Stel je voor dat ze een wagen moeten laden.

Als die actieradius echt een probleem is, dan heb je natuurlijk nog wel de hybride.  Een Belgische tussenoplossing.  Je blijft wel met fossiele brandstof rijden maar je hebt de fiscaliteit van een elektrische wagen.  Nu ja, je moet dat wel goed gebruiken.  Als je dan alleen fossiele brandstof gebruikt dan kost dat natuurlijk veel.  Die batterij weegt en vraagt extra energie.  Ik was al blij dat we het eens waren, dat we eens waren dat er ook een nadeel aan het gewicht van de batterij was.

Eén nadeel?  Inderdaad niet enkel het mee te dragen gewicht.  Maar men gebruikt ook de metalen : europium, samarium, gadolinium, neodymium, kobalt, grafiet, lithium, in de productie.   En waar vind je die?  In China voornamelijk.  Mooi, we begeven ons nog maar eens in de handen van een totalitair regime, waar deze grondstoffen ontgonnen worden in omstandigheden die niemand wil kennen, en waarbij we ook nog niet weten waar we met de afvalstoffen moeten blijven.  Zo ook het afval/afbraak van de gevierde zonnepanelen en windmolens.

Ja maar we gaan die kerncentrales nu toch open houden.  Inderdaad we hebben 2 kerncentrales gekocht.  Daardoor is de groene draak van Russisch gas verbranden inderdaad even op een langere baan geschoven.  In Frankrijk en in Nederland gaat men wel kerncentrales bouwen.  Zij vinden dat voldoende veilig....  Zij... ja....  maar wij niet.  Ok en waar komen die kerncentrales dan juist?  In Borsele aan het water dat 2 keer per dag 70 km verder voorbij Antwerpen kabbelt.  Borsele ligt op 35km van doel en 50 km van Antwerpen in vogelvlucht.  Een afstand die voor een nucleaire wolk te overbruggen valt.  En zoek u zelf even op waar het Franse Chooz ligt, waar de nieuwe Franse nucleaire investeringen komen, en waarvan wij ook elektriciteit zullen moeten kopen.  Het is in een mooi dorp in het midden tussen Mons en Bouillon, inderdaad 2 Belgische steden,  en op 18 km van Dinant.  Elke Franse stad ligt 5x zover.    Ok dan maar naar Duitsland want die mensen denken even groen over kerncentrales.  Maar niet over de bruinkool die men wil gaan verbranden.  Inderdaad steenkool!  Waar?  Vb in Garzweiler op 50 km van Maaseik.  CO2 welkom! 

Zeker dat we niet beter zelf een paar centrales bouwen.  Ik heb 2 auto's.  Een oldtimer uit 1960, de tijd dat onze kerncentrales ontwikkeld zijn - en één van 2020.   De oldtimer is fun maar de recente wagen is stukken makkelijker om met te rijden, en zeker volledig veilig in vergelijk met die sympathieke wagen van 1960.  Zou het met kerncentrales ook zo kunnen zijn dat de nieuwe centrales niet meer te vergelijken zijn met de centrales van 60 jaar terug?

Als de groene keizer wil paraderen in onze straten, en zijn mooie kleren wil tonen dan gaat hij er toch voor moeten zorgen dat er nog stroom uit de stekker komt.   Kunnen we misschien afspreken dat men eerst eens uitrekent hoeveel elektriciteit men nodig heeft voor een volledig elektrisch wagenpark? Kan men ervoor zorgen dat die energie er ook op een aanvaardbare wijze is, en niet door met een monopolist aan tafel te gaan zitten die bulderend lachend rijk wordt.   Mag ik aan de groene keizer vragen om dan intussen nog even te wachten met fossiele wagens te belasten voor de industrie, de werknemers en de werkgevers.  Er is nu geen echt groen alternatief, alle maatregelen komen gewoon neer op een belastingverhoging.

Ja een groen wagenpark zal fiscaal gunstiger zijn.  Maar de extra kosten zijn er ook. Je hebt als bedrijfsleider de keuze tussen een belasting van de CO2 of een duurdere wagen te kopen, laadpalen en elektriciteit te gaan vergoeden volgens onduidelijke systemen.   Reken ook de uren die je verkoop team staat te wachten aan de laadpaal.  Of moeten de nieuwe belastingen voor fossiele brandstof wagens, gelezen worden als een manier om de kleren van de groene keizer te betalen?

Misschien dan toch investeren in een betaalbaar openbaar vervoer, zodat er een andere manier is om vlot van Gent in Groot-Bijgaarden te geraken, of van Antwerpen in Machelen?  Plannen, overleggen en investeren is inderdaad moeilijker dan taxeren.  Maar mag ik die service niet verwachten van één van de duurste overheden van Europa?

 

Peter Van den Bossche, bedrijfsleider 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is