Andries Gryffroy fnuikt ondernemersgeest van socialist Furlan

Door Andries Gryffroy op 9 oktober 2015, over deze onderwerpen: Energie

De Waalse socialistische energieminister Paul Furlan (PS) kan er voorlopig niet toe overgaan de (eventuele) Waalse quota-overschotten van groene energieproductie internationaal te vermarkten. Dat zei zijn Vlaamse liberale tegenhanger Annemie Turtelboom in wat neutrale bewoordingen in het Vlaamse Parlement.

Aanleiding van de ministeriële uitspraak was een vraag van N-VA-er Andries Gryffroy in de Vlaamse parlementscommissie energie, over de haalbaarheid van de Belgische klimaatdoelstellingen tegen 2020. Gryffroy rakelde ook op dat er nog altijd geen akkoord tussen de Belgische gewesten over de verdeling van de inspanningen. "Nochtans is die verdeling een belangrijke voorwaarde", stelde Gryffroy. "Kijk maar naar wat Paul Furlan zegt: "Ik ga de overschotten die we in Wallonië hebben verkopen aan het buitenland.” Wij zijn voor hem ook buitenland, hij zou ze dus ook aan ons kunnen hebben verkocht. Maar neen, met "buitenland" bedoelt hij het buitenland voor België. En zo zitten we in een knettergekke situatie. Enerzijds is er federaal energieminister Marie-Christine Marghem (MR), die zegt dat we de prognoses waarschijnlijk niet zullen halen en dus een tandje bij moeten steken en dus meer CO2 zullen moeten besparen. Anderzijds zijn de gewesten het nog niet eens over de verdeling van de inspanningen. In Wallonië verkoopt men ze aan het buitenland voor een waarde van EUR 150 miljoen op vijf jaar tijd."

Voorbarig

"De EU bepaalt dat de lidstaten een deel van hun nationale bindende doelstelling voor hernieuwbare energie kunnen realiseren in samenwerking met andere lidstaten", repliceerde Turtelboom. "Dit kan onder andere door de overdracht van statistieken door een lidstaat die een groter aandeel hernieuwbare energie realiseert dan zijn doelstelling, aan een lidstaat die tekort komt. In de richtlijn wordt bepaald dat dergelijke statistische overdracht er niet mag toe leiden dat een lidstaat die statistieken overdraagt, de nationale doelstelling niet zou realiseren. In dat geval zou je iets aan het verkopen zijn zonder dat je zelf je doelstelling haalt. Het Waalse gewest zou dus alleen statistieken kunnen overdragen in het geval België boven de 13% stijgt, de doelstelling die Europa aan België heeft gegeven. Op dit moment is die 13% nog niet verdeeld en is het ook nog niet duidelijk of we die zullen halen. Het is dus voorbarig om erover te spreken of je gaat verkopen of niet, omdat je eerst vasthangt aan de Belgische doelstelling."

"Er is dus ook nog geen Waalse doelstelling", redeneerde Turtelboom verder. "Laat staan dat Wallonië kan zeggen dat het meer dan zijn eigen doelstellingen heeft bereikt en dus gaat verkopen. Bovendien moeten dergelijke afspraken tot stand komen op het niveau van de lidstaten. In het geval van België betekent dit dat er, om de betreffende samenwerkingsmechanismen te kunnen benutten, hiervoor een aan de bevoegdheidsverdeling aangepast institutioneel kader moet worden gecreëerd. Het samenwerkingsakkoord over de 2020-lastenverdeling zou een geschikt instrument zijn om dit institutioneel kader te creëren en om passende afspraken tussen de federale overheid en de gewesten te maken over het gebruik van de samenwerkingsmechanismen voor het behalen van de Belgische doelstelling en subdoelstellingen voor hernieuwbare energie."

Rood ballonneke

"Ik vind het geruststellend dat wat in de media door minister Furlan werd gezegd, waarschijnlijk een rood ballonneke was en dat hij dat dus niet zomaar eenzijdig zal kunnen doen", reageerde Gryffroy.

 

Bron: Koen Mortelmans - Energeia, 2015

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is